Comiat a un excel·lent estudiós i numismàtic

Bernat Moll i Mercadal (Ciutadella, 1954) ens ha deixat a l’edat de 70 anys, víctima d’una malaltia cruel i deixant un gran buit entre els seus familiars i amics.

Farmacèutic de professió, exercí sempre a Maó. Dedicà una atenció preferent a l’estudi de l’arqueologia i de la numismàtica, i a la defensa del patrimoni, ocupacions per a les quals va haver de robar hores a la seva dedicació professional. De cultura extensa i coneixedor a fons de les bases històriques, dedicà una especial atenció a l’etapa islàmica, amb uns treballs impecables i plens de bon criteri. Membre de la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics des del 1992, publicà copiosament a l’Acta Numismàtica, de manera que, l’any 2020, rebé la medalla de la SCEN com a un dels 21 col·laboradors més destacats.

Certament, publicà també en altres revistes numismàtiques i històriques i fou actor destacat en els estudis històrics de Menorca, especialment en temes de la seva etapa musulmana i en diferents altres aspectes, a banda de la numismàtica.

L’any 1996, fou coautor, juntament amb Miquel de Crusafont i el conegut especialista francès Jacques Labrot, del llibre Plomos y jetones medievales de la Península Ibèrica (Asociación Numismática Española/Museo Casa de la Moneda, Barcelona-Madrid). Era un tema del tot desconegut i ell pogué desxifrar i catalogar perfectament les 30 peces de ploms monetiformes musulmans que els autors havien arribat a aplegar, i va poder distingir els que eren imitacions de diferents tipus monetaris dels que eren precintes o amulets.

La seva malaltia li impedí de participar en un projecte més ambiciós de la numismàtica musulmana i hem de lamentar també que haguem perdut no només un bon amic, sinó també un dels escassos estudiosos i bons coneixedors de la numismàtica musulmana.

Amic Bernat, tots et trobarem a faltar.
Societat Catalana d’Estudis Numismàtics

 

*Imatge extreta del web Menorca.info